Max Mara – Verona

Vatican museum – Rome
4 May 2019
Ex Ghiacciaia of the State University of Milan
12 February 2021
Client:

Max Mara Fashion Group and Marina Rinaldi

Architect and Work’s Management:

Arch. Renzo Nicolis

Real Estate Intervention:

Istituto Immobiliare del Nord - Unity R.E.

The prestigious Max Mara high fashion store was obtained as part of a restructuration of a historic building located in Verona, on the corner of Via Mazzini and Via Quattro Spade subject to approval by the Superintendency.

A valuable architectural artifact included in the new restructuring of maximum transparency is represented by the coverage of the internal courtyard of the shop, located at the level of the attic of the first floor and characterized by an irregularly shaped plan with a slightly rounded surface to allow both a greater internal perspective opening and correct plant management..

The texture of the roof's structures is conceived according to a classic variable pitch mesh, with irregular modules of a kind of rectangular shape. The design is enriched by 4 diagonal cuts placed on the major modules that denote an octagonal design of the central part of the roof and at the same time allow the correct inclined positioning of the flat glass sheets.

To minimize the impact of the new roof with the existing building, and at the same time give greater volumetric scope.
The supporting structures are placed on the extrados of the glass partition.

The wall restraints are made using a special stainless steel brackets shaped according to the exact section of the beam, where a special case is present in the fixing placed above the access arch where the plate is fixed exactly in the center of the keystone and made with fixings located on the axis of the two wings in order to avoid interference with pre-existing parts of architectural value.

The glass of the roof is provided in laminated glass with a total thickness of 22 millimeters (around 0,8 inches) is made of two tempered Float / HST sheets, of which the external is screen-printed and the internal is selective.
The glasses of different shapes are punctually suspended from the beams by means of polished stainless steel fittings in a truncated cone shape, obtained by precision mechanical processing; the transparent mantle thus created maintains a free space between it and the intrados of the supporting beams of at least 4 centimeters (around 1,6 inches) suitable for the correct flow of rainwater on the sides of the vault.